Road To Root

Kerem Demirtürk
7 min readSep 28, 2019

Merhaba arkadaşlar,

Kısaca kendimden bahsetmek gerekirse KTU bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim ve bu yazıyı da bu bölüme başlayacak insanlar için bir yol göstermek amacıyla yazıyorum. Tabii ki bu yazı bir öğrencinin kendi gözünden olduğu için size belki de tam anlamıyla doğru bir yol göstermiş sayılamayabilir. Ama kendi tecrübelerimden yola çıkarak size aşağıda nasıl bu bölüme daha fazla adapte olabilirsiniz, derslerde nasıl daha verimli olabilirsiniz ya da bilgisayarla artık nasıl daha samimi olunabilir, normal kullanıcı olmaktan öteye nasıl geçiş yapılabilir gibi konuları belli başlıklarda aktarmayı istiyorum.

Bu başlıklar öncesinde de birkaç diyeceğim şey var sonra detaylıca başlıkları açıklayacağım. Şimdi bir kere bu bölüme gerçekten puan tutturduğunuz için mi geldiniz yoksa gerçekten isteyerek mi geldiniz buna karar verin ve bence sadece puan tutturduğunuz için geldiyseniz yapamayacağınızı düşünmeyin, gerçekten bu bölüme istemeden gelip çok başarılı olan insanlar tanıyorum. İlk başta belki içinizde bir istek olmayabilir ama devamında gerçekten de ilginiz çekebilecek çok şey olduğunu unutmayın. Yazılım ve Donanım olarak üst iki başlıkta alanımız var ve devamında da onlarca alt dallar var. Yazılıma ilginiz olduğunu düşünüyorsanız bence işiniz biraz daha kolay olacaktır çünkü tek ihtiyacınız bilgisayar. Donanımda ise biraz daha farklı ekipmanlara gerek duyacaksınız ve tabi ki bunları yine kodlayacaksınız. Kodlamadan kaçmayı düşünmemenizi tavsiye ederim. Bu konuların detaylarına fazla girmeyeceğim çünkü farklı bir yazımda da hangi diller hangi alanlarda ve ya hangi alanlara nasıl girebilirsiniz, ne gibi teknolojiler kullanmanız gerek gibi konuları detaylıca açıklayacağım.

-İlgi Ve İstek

Bence bu işin özünde bu bölümü ne kadar istediğiniz var ya da artık bu hayata gerçekten de ne kadar vakit ayırabileceğinizi görmek var. Çünkü bölümümüz gerçekten de harika bir bölüm, düşünün ki her neye ilginiz varsa bilgisayar mühendisliğinin altında sizin ilgilendiğiniz şeyle alakalı kesinlikle bir alan vardır. Yani örnek vermek gerekirse buna tıpa ilginiz varsa biyoinformatik olabilir ya da robotik olabilir. Sanata ilginiz varsa bunu yine teknoloji ile geliştirebilirsiniz.(bknz.Edelkrone). Sadece futbola ilgisi olan biriyseniz futbol simülasyon yapabilirsiniz örnekler böyle gerçekten de uzayabilir yeter ki bir şeyler yapmak isteyin. Mesela çalışacağınız zaman bence bir konu ya da alan her ne kadar sizin ilginizi çekerse çeksin hatta diyelim ki bir sunuma girdiniz bu sunumda heyecanlandınız ve sunumdan hemen sonra bu konuya başladınız ama her ne kadar anlık olarak gaza gelmiş olsanızda eğer içinizde gerçekten de bir şeyleri öğrenme isteği yoksa bu gaza gelmenin süresi çok da uzun olmayacaktır, aynı motivasyon videoları gibi. Bunun içinde dediğim gibi bence bu bölüme karşı ilgi ve isteğiniz yoksa bence zaten işler hiçbir zaman iyi gitmeyecektir.

-İngilizce

Şimdi Türkçe kaynak, İngilizce kaynak muhabbetine hiç girmek istemiyorum ama bence İngilizce bilmeden bu bölümde ilerleme kaydetmek mümkün mü tabi ki mümkün ama ne kadar hızlı olur bu dediğim şey o tartışılır. Çünkü en basitinden mesela bir hata karşınıza İngilizce çıkıyor çıkan bu hatayı arattığınız zaman karşınıza İngilizce çözümler çıkıyor. Ya da başka bir örnek verecek olursak bir konuya ilginiz gelişti bu konuyu araştırıyorsunuz veya bir dersi anlayamadınız YouTube da araştırma yapıyorsunuz karşınıza %90 oranında İngilizce kaynaklar çıkacaktır. Bunları anlamak içinde haliyle İngilizce bilmek gerekiyor ve şimdi ben özellikle en başlarda bunu yaşadığım için bahsedeceğim bundan. Şimdi bir kere hazırlık sınavını geçmek İngilizce bildiğinizi bana göre gösteren bir bulgu değil çünkü karşınızda 500 sayfa İngilizce döküman ya da 5 saatlik İngilizce video olduğu zaman bu İngilizcenin içerisinde boğuluyor insan ben bu yüzden de günlük hayatta İngilizce pratiği yapmanızı öneririm. Ben bunun için dil kurslarına gittim diyebilirim. Ya da okulunuzda ki yabancı öğrencilerle iletişim kurarak bence İngilizceye karşı kendinizi hem daha rahat hissedersiniz hem de bakarken ya da dinlerken kendinizi boğulmuş gibi hissetmezsiniz.

-Temel Yeterlilik

Temel yeterlilik derken ne demek istedin diye soracak olursanız bence derslerde üzerine düşmemiz gereken bazı şeyler olduğunu düşünüyorum. Birincisi matematiğin bu bölümdeki yeri, ikincisi temel elektrik bilgisinin yeri, üçüncüsü de ben bunu sadece ders olarak değil de hayata karşı genel olarak sorunları çözme yetisi olarak gördüğüm algoritma diyebilirim. Merak etmeyin bu üçünüde öğretecekler mi evet ama bu saydığım şeyler 4 sene boyunca her derste kesinlikle karşınıza çıkacaktır. Bu başlığı da küçük bir bilgilendirme için açmış bulundum diyebilirim.

- Programlamaya Nasıl Başlayabilirim???

Bir kere bölüme başladığınızda zaten bir programlamaya giriş dersi alacaksınız bu yüzden bu soruyu fazla takmanıza gerek yok diyebilirim. Bunun harici bu dersi alsanız bile etrafınızda bu konuda iyi olan insanlara soru sormaya da çekinmeyin derim çünkü bu insanlardan kendinize katabileceğiniz oldukça fazla şey olacaktır. Sadece programlama için de demiyorum bunu, herhangi bir konu hakkında kime olursa olsun soru sormaktan çekinmeyin derim.

- Bölüm Kulüpleri

Kulüpler kimi adına gereksiz ortamlar veya zamanınızı çalabilecek yerler, not ortalamanızı düşürebilecek şekilde zaman ve enerjinizi alabilecek yerler diyenler var. Şimdi bence evet enerjimizi bir şekilde alabilir mi evet ama bu bence iki anlamda da çalışan bir mekanizma. Ben bu okulda ilk 2 sene bölüm kulübümüz olan Ktucec ‘in yönetiminde bulundum. 3. senemde Ktusec adlı siber güvenlik kulübünü bir arkadaşımla açtım. Bunun harici diğer kulüplere de üye oldum bunları söylememin sebebi ise kulüplerin içerisinde olabilecek her pozisyonda bulundum bu yüzden de kendimi bu konularda tecrübeli olarak nitelendiriyorum. Bence kulüpler sizi doğru yönlendirebilecek insanların olduğu yerler. Ben ilk senemde o zamanın başkanı olan Furkan Mut’la tanıştım ve kendi okul ve kişisel hayatıma baktığım zaman her zaman kendimi şanslı sayıyorum. Çünkü kendi adıma gerçekten de ben bu yazıyı insanları kendimce doğru yönlendirmek adına yazıyorum ama işte bence o da beni doğru yönlendirdi ki bugüne kadar doğru adımlar attığımı düşünüyorum. Anlayacağınız bence kulüp doğru insanlarla tanışacağınız bir ortam ama yönetim anlamında da gerçekten sizi yorabilecek bir ortam bu yüzden yönetimden çok bence aktif bir şekilde normal üye olursanız bence çok daha fazla verim alabilirsiniz. Ayrıca kulüp etkinlerinde gelen insanlarla tanışmanın size kazandıracağı networku unutmamak lazım.

-Linux-Windows-MacOS…

Şimdi işletim sistemleri konusuna da değinmek istedim ama bu konu biraz tepki çekebilecek bir konu, en başta da dediğim gibi bunlar tamamen benim kişisel düşüncelerim bu yüzden de ben bu bölümde gerçekten de işin biraz daha derinliklerine inmek istiyorsanız bence başlangıç adresiniz herhangi bir linux dağıtımını bilgisayarınıza kurmak olacaktır ki kendimin de bir macOS kullanıcısı olduğunu belirtmek istiyorum. Kesinlikle önceliğiniz linux olmalı, ister sanal makinaya kurun ister windowsunuzun yanına kurun. Bence normal hayatınızda kesinlikle bu sisteme alışmalı, sistemin ne olduğunu anlamaya çalışmalısınız.

-Zamanı Doğru Kullanmak

Bence bu konu gerçekten de çok önemli çünkü ben kendime baktığım zaman her ne kadar ilgi ve isteği çoğu zaman yakalamış olsam da bazı şeyleri kaçırıyordum ve bunun sebebi gerçekten de zamanımı doğru yönetememem oldu. Yani oyun oynama konusu özellikle başıma biraz dert açtı diyebilirim çünkü oyun oynamanın dozajını kaçırdığım zaman, sahip olduğum zaman da ortadan uçup gidiyordu. Bunun için kendime bir planlayıcı aldım ve ona yazdığım her şeyi adım adım uygulama sözünü kendime verdim diyebilirim. Zaten kendinize verdiğiniz bu sözü tutarsanız hem kendini teknik anlamda geliştirme hem derslerinizi kaçırmama hem de kişisel gelişim anlamında kendinizi diri tutmak yolunda bence çok sağlam yollar kat etmiş oluyorsunuz. Yani baktığınız zaman bence bilgisayar başında çok fazla zaman geçiriyoruz ve bu belli bir noktadan sonra eğer bir şeyleri önceden yapacağınızı planlamamışsanız kişisel gelişiminize de olumsuz etkide bulunuyor diyebilirim. Çünkü gerçekten de zaman plansız bir şekilde ilerleyince oyun oynamasanız bile dizi film izlediğinizi varsayınca onun bile ucu kaçıyor ve ben bu konudan gerçekten de kendim adına çok çektim ve dediğim gibi şu an günümü planlayarak ama planlama derken de şundan bahsetmiyorum yani şu saatte yemek yiyeceksin değil yapman gereken şeyler var ve bunları bu saatler içerisinde yapman gerekiyor bunun bilincinde ol diyorum kendime. Ama tabiki arada istisnalar oluyor mu kesinlikle oluyor, belki arkadaşlarınla dışarıda oturucaksın ve ya o gün canın farklı bir şeyler yapmak istiyor bunlar istisna durumlar. Zaten çok da kendini sıkmaya gerek olduğunu düşünmüyorum.

-Sosyal Medya

Bu başlığı bence insanlar telefon üzerinde çok fazla vakit geçirdiğini düşündüğüm için açtım, evet sosyal medya güzel bir şey olarak gözükebilir ama bundan önceki 3 seneme baktığım zaman arkadaşlarımla kendimize YouTube’a girme yasağı bile koyduğumuzu hatırlıyorum. Zamanınızı gerçekten de çok fazla yiyen şeyleri hayatınızdan çıkarın. Bu lafı sadece sosyal medya uygulamaları için de söylemiyorum. Hayatınızda gerçekten de toxic olarak düşündüğünüz ne varsa onları çıkarın bu uygulamada olabilir insan da olabilir. Emin olun hayatınız çok daha mutlu bir hale gelecektir, her yaptığınız şeyden çok daha fazla verim alacaksınız.

-Sosyallik

Son olarak da benim kendimce kesinlikle çok fazla önemsediğim sosyal olma kısmı var ama bu sosyallik sadece dışarıya karşı değil, bence insan gerçekten de enerjisi yüksek olması gereken bir canlı. Ben günlük hayatımda enerjimi hep yukarıda tutmaya çalışan birisiyim, sorunları kendime dert etmeyi değil de nasıl hızlıca bu sorunu kaldırabileceğimi düşünürüm. İnsanlarla genel olarak güler yüzlü bir şekilde iletişime geçmeyi severim çünkü karşımdakine hissettirdiğim enerjinin karşımdaki insanda bir güven duygusu vermesini isterim böylece daha sağlıklı ilişkiler kurabileceğime inanırım. Gelen soru ne olursa olsun tam anlamıyla ciddiye alarak karşımdakini öyle cevaplarım. Bunun harici sunum, ders vermek gibi insanlarla aktif bir şekilde iletişime geçebileceğim şeylerde bulunmayı çok isterim çünkü ben konuşmayı seven , insanlara bir şeyler anlatmayı seven birisiyim. Bildiğim şeyleri ya da öğrenmeye çalıştığım şeyleri başkaları da bilirse gerçekten de belki de onlarla bir şey yapabileceğimi düşünüyorum ve bence aynı şeyi derslerde de yapmalısınız. Eğer bir ders notunuz varsa bence bunu insanlarla paylaşmakta sıkıntı olmamalı yani bunu dedim diye çıkarcı insanlara karşı da aynı durumda bulunun da demiyorum ki bu konulara girmek zaten istemiyorum sadece bu konu başlığı döndüğü zaman öğrenciler işleri buralara çekebiliyor ben sadece paylaşımcı bir insan olmanın bence sizden bir şey kaybettirmeyeceğini söylemeye çalışıyorum. Aynı zamanda bence aynı sınıfta bulunduğunuz insanlarla kesinlikle güzel bir iletişim kurun çünkü 4 sene boyunca çoğu proje ödevinde birlikte olacaksınız. Kısaca paylaşımcı birisi olun. Sosyal etkinliklere katılın çünkü hem orada yeni insanlarla tanışmış olacaksınız bence bu sizi mutlu edebilecek bir şey ve yanında da ilerde network olabileceklerini düşünün.

Benim aklıma genel olarak gelenler bu kadar, uzun bir yazı olmuş olabilir ama gerçekten de tam olarak kendi yaptıklarımı ve hatta bazı yapmam gereken şeyleri yazdığımı düşünüyorum. Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

--

--